NHG-Verbouwing en kwaliteitsverbetering

Steeds meer mensen zijn bekend met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wellicht minder bekend is dat NHG niet alleen van pas komt bij de aankoop van een woning, maar ook bij de financiering van een verbouwing, groot onderhoud of isolatie.
 
Zo kunt u ook de kosten van een verbouwing (bij een bestaande woning) of meerwerk (bij nieuwbouw) meefinancieren met NHG. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamer, luxe keuken, dakkapel of andersoortige woninguitbreiding, maar ook aan achterstallig onderhoud of de aanleg van een fraaie tuin. Zelfs het leggen van een parketvloer kan op deze wijze worden meegefinancierd. Het gaat hier immers stuk voor stuk om verbouwing en/of verbeteringen aan uw woningAlgemene voorwaarden
Indien u een verbouwing en/of verbetering van uw woning met NHG wilt financieren, gelden de volgende algemene voorwaarden:
 
Verklaring verbouwing of kwaliteitsverbetering
De kosten voor verbouwing of kwaliteitsverbetering moeten blijken uit een taxatierapport, een bouwkundig rapport of een door uzelf opgemaakte specificatie.
 
NHG kostengrens
Het totaalbedrag van de bestaande lening plus de nieuwe lening (inclusief overige kosten waaronder notariskosten, afsluitprovisie en de kosten ten behoeve van verbouwing of kwaliteitsverbetering) mag nooit hoger zijn dan €265.000,-.
 
Depotverplichting
Als de totale kosten van de verbouwing of kwaliteitsverbetering meer dan €2.500,- bedragen, wordt het volledige bedrag in depot (bewaring) gehouden door de geldverstrekker. Zodra u door middel van facturen kunt aantonen dat de verbouwing of kwaliteitsverbetering( gedeeltelijk) is uitgevoerd, betaalt de  geldverstrekker dit bedrag (gedeeltelijk) uit.
 
Energiebesparende voorzieningen
Energiebesparende voorzieningen kunnen eveneens met NHG worden meegefinancierd. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: een HR-ketel, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen.
 
Prettige bijkomstigheid: investeringen in energiebesparing blijven tot een bedrag van maximaal € 6.500,- buiten beschouwing bij de inkomenstoets, waarmee wordt bepaald hoeveel u kunt lenen. Doordat u minder geld kwijt bent aan energie, houdt u immers meer over voor de netto woonlasten.
 
Bent u eigenaar van een bestaande woning met een lopende hypotheek zonder NHG? Onder bepaalde voorwaarden komt u dan alsnog voor NHG in aanmerking. Een geruststellende gedachte, zeker in onzekere tijden. Het belangrijkste criterium is dat u investeert in kwaliteitsverbetering van uw woning. Dat kan in de vorm van achterstallig onderhoud, maar ook uitbreiding, verbetering en/of energiebesparende voorzieningen worden als kwaliteitsverbetering gezien. Om de betreffende maatregelen te financieren, kunt u een aanvullende lening afsluiten. Ook kunt u uw bestaande hypotheek oversluiten met kwaliteitsverbetering en het hypotheekbedrag tegelijkertijd verhogen. Raadpleeg een erkend hypotheekadviseur om na te gaan wat voor u de beste optie is.

Terug naar kennisbox