NHG: Wijzigingen in 2011

Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt afsluiten, betaalt u een lagere hypotheekrente. Die rentekorting kan oplopen tot 0,8%. Dat kan vele euro’s per maand schelen.
 
NHG is mogelijk bij de aankoop en/of de verbetering van uw woning. Bij de aankoop van een woning geldt een NHG-grens van 350.000 euro. Voor kwaliteitsverbetering van uw woning geldt een NHG-grens van 265.000 euro.NHG-aanpassing in 2011
In 2011 worden de normen van NHG aangescherpt. Het wordt dus lastiger om voor NHG in aanmerking te komen. De borgtochtprovisie voor leningen met NHG blijft gelijk op 0,55% van de lening. De kostengrens voor woningen (350.000 euro) en kwaliteitsverbetering (265.000 euro) veranderen ook niet. Wat veranderd er vanaf januari 2011?
 
Woonlastenverzekering
Een eenmalige premiestorting voor een woonlastenverzekering wordt niet meer meegefinancierd in de lening met NHG.
 
Taxatierapport/marktwaarde
Voor nieuwe taxaties geldt een nieuw taxatierapport. Hierin is de onderhandse verkoopwaarde vervangen door marktwaarde en is de waardepeildatum opgenomen.
 
Bouwkundig rapport
Bij de aankoop van een appartement met een bouwjaar van 1940 of eerder, is een bouwkundig rapport niet meer verplicht. Een bouwkundig rapport is echter wel verplicht als de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10% of meer van de woningwaarde of als de taxateur adviseert een bouwkundig rapport op te laten stellen.
 
Nibud-aanpassing in 2011
De normen voor de NHG zijn in samenspraak met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opgesteld. Jaarlijks berekent het Nibud de financieringspercentages. Deze percentages bepalen welk deel van je inkomen besteed kan worden aan de hypotheeklasten. Het Nibud heeft voor 2011 de bestedingsnormen aangepast. Het afsluiten van een hypotheek kan vanaf 2011 dus lastiger zijn, met name voor mensen met een lager inkomen en voor starters.

Terug naar kennisbox