Dakbedekking (kunststof)

Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken. Enige voordelen van kunststoffen zijn dat er geen brander aan te pas hoeft te komen en dat het milieuvriendelijker is dan bitumineuze dakbedekking dit doordat kunststof dakbedekking dunner en lichter is in gewicht en in veel gevallen ook 100% te recyclen. Doordat het materiaal licht in gewicht is kan in veel gevallen ook worden volstaan met een lichtere onderconstructie. Kunststof dakbedekkingen zijn er in talloze soorten en types maar kunnen in hoofdlijnen ondergebracht worden in EPDM of PVC dakbedekking. Hierdonder worden enkele voorbeelden genoemd.

Kunststof dakbedekking is ongevoelig voor warmte en licht, wordt gekenmerkt door taaiheid en een hoge biaxiale elasticiteit. Dit bouwmateriaal blijft ook bij lage temperatuur tot min 25 graden flexibel. Door speciale stabilisering is het materiaal bestand tegen veroudering en UV straling. De kunststof dakbedekking wordt verwerkt d.m.v. föhntechniek.APAX
APAX is een half kunststof half bitumineuze dakbedekking met alle voordelen van een goede kunststof dakbedekking. APAX kan waar nodig zonder open vuur worden verwerkt waardoor deze ook geheel voldoet aan de NEN6050 (brandveilig detailleren op daken) APAX is in de meeste gevallen als 1-laags systeem aan te brengen en is hierdoor relatief licht in gewicht. Met een levensduur van 35 tot 40 jaar is APAX een goede concurrent voor EPDM dakbedekking.
 
EPDM
EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer – Synthetisch rubber) bestaat voor circa 35% uit elastomeer rubber. Voor het overige deel bestaat het uit diverse vulstoffen, zoals roet, weekmakers en vulkanisatiemiddelen. De folie is sterk, blijvend elastisch en zeer goed bestendig tegen UV-straling. Bestand tegen worteldoorgroei en tegen normaal voorkomende chemische en biologische invloeden.
 
EPDM dakbedekking kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht echter niet direct over oude mastiek dakbedekking, hiervoor dient de 
mastiek dakbedekking te worden verwijderd of er dient eventueel een scheidingslaag te worden toegepast. EPDM is er in diktes van 1.0, 1.2, 1.5mm en wordt in ons geval altijd in 1,2mm toepast door hierdoor toch een lange levensduur te garanderen.
 
PVC
PVC (PolyVinylChloride) is de meest gebruikte kunststof voor weerbestendige buitendaken. PVC is sterk en UV-bestendig. Het is een thermoplastische folie waaraan weekmakers en UV-stabilisatoren zijn toegevoegd. De folie is vrij stug, zowel thermisch lasbaar als te verlijmen.
 
PVC-dakbedekking is goed bestand tegen chemicaliën, maar wordt daarentegen wel aangetast door organische oplosmiddelen zoals aardolieproducten, bijvoorbeeld bitumen en polystyreen. Daarom worden dakbanen van PVC nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond aangebracht; er zit altijd een scheidingslaag tussen. 
De minimale dikte van PVC-banen is 1,2 mm. De breedte varieert sterk: van 700 mm. tot 3.000 mm. De dakbanen worden in zowel gewapende als ongewapende uitvoering geleverd. Ze worden toegepast in losliggende geballaste én mechanisch bevestigde dakbedekkingssystemen.
 
De standaard levensduur van PVC dakbedekking is 20 tot 30 jaar, naar het is wel zo: hoe dikker het materiaal hoe langer ook de levensduur.
 
TPO
TPO (Polyolefinen), Elastische folie, thermisch lasbaar. Lasnaad homogeen. Bitumenbestendig, bevat geen weekmakers.
 
CPE
CPE (Gechloreerde polyethyleen)
 
TPE
TPE (Thermoplastisch elastomeer) is een folie waarvan de flexibiliteit een intrinsieke eigenschap van de polymeerketens is. Dit in tegenstelling tot de thermoplasten waar de flexibiliteit ontleend wordt aan toevoegingen in het materiaal (weekmakers, rubberadditieven, kunststofmodificatoren). TPE heeft een breed vloeigedrag, terwijl elastomeren geen vloeigedrag kennen.
 
ECB
ECB staat voor Ethyleen Copolymeer Bitumen. De dakbanen zijn gemaakt van 40% bitumen en 60% polyethylenen. Het bitumen zorgt voor een buitengewone elasticiteit. Hierdoor laten de dakbanen zich soepel rond elke dakvorm leggen. En het is de kunststof die borg staat voor een levensduur van zeker 30 jaar. De bijzondere eigenschappen maken ECB bij uitstek geschikt voor speciale daktoepassingen. De dakbanen zijn homogeen, vlak chloor- en weekmakervrij, kleurvast, 100% wortelwerend, zeer stabiel, UV-bestendig en bestand tegen zware mechanische belasting en chemicaliën. Belangrijke voordelen met name bij toepassing in veeleisende situaties zoals op groen- en parkeerdaken.

Terug naar kennisbox